Nieuws
22 februari 2022

Verkiezingdebatten: hoe zorgvriendelijk zijn onze gemeentes?

Verkiezingdebatten: hoe zorgvriendelijk zijn onze gemeentes?

Is het fijn ouder worden? Zijn er genoeg geschikte woningen voor de groeiende groep ouderen? En kan iedereen straks rekenen op voldoende goede zorg? Deze en nog vele andere vragen komen aan bod tijdens de verkiezingsdebatten over het ouderenbeleid van onze gemeentes.

De debatten zijn een initiatief van Archipel en Archipel Thuis, gesteund door branchevereniging ActiZ en ouderenbond ANBO.

Archipel organiseert twee verkiezingsdebatten:

Op 23 februari gaan zes politici het debat aan vanaf 19:30 uur in Akkers, Margot Begemannstraat 9, Nuenen. Dit debat wordt uitgezonden via de Lokale Omroep Nuenen. 

Op 24 februari gaan twaalf politici het debat aan vanaf 19:00 uur in het CKE aan de Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven. Dit debat wordt later, op 26 februari uitgezonden via Studio040. 

Wilt u aanwezig zijn? Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld u aan via:

Nuenen, 23 februari
Eindhoven, 24 februari

Nederland vergrijst
De bevolking vergrijst, ook die in onze gemeentes. De gemeentes moeten nu aandacht hebben voor de veranderende wensen van ouderen. Want als er nu wordt geïnvesteerd in goed ouderenbeleid blijven ouderen langer vitaal en zullen ze minder snel een beroep doen op steun vanuit de gemeente of de zorg. Preventie door investeren in welzijn en wijken en het aanbieden van passende woningen is belangrijker dan ooit.

De zorg voor ouderen gaat de komende jaren fundamenteel veranderen. Nederland krijgt namelijk te maken met een forse groei in het aantal ouderen dat intensieve zorg nodig heeft, terwijl er een groot tekort aan zorgmedewerkers is. De gemeente speelt een cruciale rol in het toekomstbestendig maken van de lokale ouderenzorg.  

Verder staan de gemeentes wat de woningmarkt betreft voor een flinke uitdaging: net als elders in het land zijn de bestaande woningen voor velen onbetaalbaar en is er een tekort aan geschikte woningen voor ouderen. Investeren in nieuwbouw voor senioren is goed voor de doorstroming op de woningmarkt. Daarnaast houdt een passende woning ouderen vitaler en langer zelfstandig.

Lees meer over de invloed van gemeentelijk beleid op de (ouderen)zorg in de regio